Rörspisens förvandling del II

Idag påbörjades arbetet med rörspisen. Öppningen blir något större och det blir ett litet galler högre upp.

 

Arbetet med vedspisen i hallen är också påbörjat...här fixar murare Per anslutningen till skorstenen så att den passar vår spis...

 

 


Rörspisens förvandling del I

Planen är att vi ska värma vårt hus med luft/vatten-pump. Men när temperaturen sjunker alltför lågt behövs det ett komplement. Vår tanke var att elda i rörspisen i vardagsrummet (och ev i köksspisen som ska sättas tillbaka). Tidigare ägare verkade ha använt den öppna spisen så vi förutsatte att den var ok men att skorstenen nog behövde fixas till. Sotarens besiktning var lite negativare än så....
Det läckte både här och där och brandfarligt material (läs bärande takstolsbalk som trappan sitter infäst i!!) var för nära rökkanalen. Detta visade sig inte vara helt lätt eller billigt att åtgärda!

Lösningen som vi idag har kommit fram till ihop med vår duktiga murare blir att bygga om spisen lite. Här kommer därför en före-bild:
Skorstenen ska kompletteras med en isolerad slang och en keddy-insats (se bild nedan) ska monteras in i spisen. Ett galler kommer också att monteras för att få bättre cirkulation på värmen. Allt med så små ingrepp på spisen som möjligt.
(bild lånad från Keddys hemsida)

Återkommer med en efter-bild...förhoppningsvis, om vi har tur, innan året är slut!

RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...