Öppet till nock..

Jag har tidigare berättat om taket som "buktar in" i vardagsrummet på bottenvåningen. För att vara säkra på att det inte var konstruktionen det var fel på öppnade vi för ett tag sen golvet (spånskivor som skulle vara undergolv) på övervåningen. Två saker såg vi...
1: Mellanbjälklaget var tömt på spån (gammal isolering) och isolerat med mineralull. Yippie!
2: Det "diffar" 8 cm(!!) mellan yttersta och mittersta balken. Visst, det ska luta i gamla hus, det är en del av charmen. Detta var dock något lite för mycket....

Öppet bjälklag tömt på mineralull

Under gipsplattorna (som någon så smakfullt hade skruvat dit med tusentals!!?? skruv) fanns ett fint trätak i vardagsrummet. Tyvärr var det inte lika gott om spik på den tiden detta sattes upp som det fanns skruv när gipsen hittade hit. Taket var i princip på väg ner av egen tyngd!
Därmed beslutades att taket skulle tas ner och kanske användas som golv i en annan del av huset. Samtidigt fick vi möjlighet att höja taket i vardagsrummet och synliggöra bjälkarna (Tack Göran för tipset!).

Detta är alltså vad vi har pysslat med de senaste dagarna.

Med hjälp av pappa åkte gips, skruv och trätak ner. (Vissa plank lite snabbare än vad vi var beredda på dock...ingen kom till skada...pjuh!)

Taket i vardagsrummet, gips, takpapp och original-trätak
(I bakgrunden timmerväggen som tagits fram och antagligen ska bli vit)
Här börjar bjälkarna titta fram
(visst kan takplanken bli ett fint framtida golv?)
Sen reglade vi och kortlade upp bjälklaget för att räta up både golv och tak. Och det var i detta moment jag blev vän med sågen. =) ( se föregående inlägg)

Eftersom jag "bara" har respekt för sågar men däremot  har höjdskräck...var alternativet att stå vid sågen
mycket mer lockande än att hoppa runt här...
Uppe funderar vi på ett rejält brädgolv på reglarna. Nere mellan bjälkarna blir det slät gips...
...så går tankarna just nu i alla fall.

Någonstans här ska vi också få in en trappa....och lösningen till det grubblar vi för fullt på just nu...

Jag ♥ Sågen

Jag har alltid haft respekt för sågar. Sitter väl i sen träslöjdlärarnas skräckhistorier om tummar som sågats av antar jag....men idag har vi blivit vänner jag och sågen!
Vad jag sågade? Det visar jag i nästa inlägg....

Listor...

Jag tillhör dem som skriver listor.
Listor på det som ska göras, det som ska handlas, det som är värt att komma ihåg....
Det är avstressande att skriva ner det som surrar i huvudet så man slipper grubbla på om man glömmer något tycker jag.

Men till renoveringen har det inte blivit någon lista....förrän nu.
Anledningen till det är att den alltid blivit för lång. (Ja, jag har påbörjat den några gånger)
Projekten är så stora och så många att det är svårt att få en överblick.

Men nu gör jag helt enkelt så att jag skriver ner några av de projekt vi har framför oss, stryker efterhand och lägger till efterhand. Det får helt enkelt bli en "levande" lista.
Listan kommer att ligga här till höger och uppdateras efterhand.
Hur gör ni när det surrar i era huvuden?

Planlösning

Än så länge har ni mest fått se utsidan av huset (om man bortser från de lite skumma bilderna från vinden...). Min tanke har varit att visa renoveringen rum för rum, men eftersom vi ännu mest har sysslat med att riva istället för att bygga, och inte direkt hållt oss till ett rum i taget, så känns det svårt att visa med foton vad vi gör...
Tänkte därför att jag skulle förklara lite vad vi gör genom att visa planlösningen.

Så här såg planlösningen ut på bottenvåningen när vi tog över huset:
Det svarta i mitten är murstocken som tar upp en stor del av utrymmet i huset. Rummen runt den (Bad, Hall, Allrum, Entré och Sovrum) tillhör den äldsta delen av huset, timmerstugan. Köket och matplatsen är tillbyggt med plankstomme i vinkel ut från ursprungshuset och groventrén är ytterligare en tillbyggnad i ett plan.
(Denna tillbyggnad är endast en meter bred och ett mysterium för mig...om man ändå bygger...varför bygger man inte ett utrymme som kan användas??)

Badrummet är ju givetvis ett tillägg till ursprungshuset. Sovrummet och allrummet har varit kammare och i hallen var köket med vedspis och bakugn. (Tyvärr är de rivna och utrymmet har använts till en oljepanna!!)
Vi har tänkt att behålla planen i stort sett som den är med några få justeringar. Vedspisen ska tillbaka på sin ursprungsplats. (Oljepannan försvann innan vi tog över huset som tur var och kommer att ersättas av en luft-/vattenpump med panna i källaren)

Dörrhålen som någon gång har stängts igen mellan entrén-sovrummet och hallen-allrummet har vi tagit upp igen.

Här kommer ett av dörrhålen fram. Tänk vad glad man kan bli när man upptäcker att en gammal fin dörr och karm finns kvar i väggen! =)
(ursäkta den kassa bildkvalitén)

Groventrén har blivit en del av köket och öppningen ut i hallen från köket har flyttats tillbaka dit den var innan. (Som bonus kommer vedspisen att bli synlig från köket). Väggen mellan matplats och kök har öppnats upp en del och kommer kanske att öppnas ännu lite till. Vi har också planerat för en tillbyggnad med groventré och tvättstuga eftersom detta saknas idag.

Så här ser planlösningen ut just nu:
Några saker återstår innan vi är helt nöjda. Bland annat så ska den gamla trappan (läs stege) bort och entrén göras större. Den nya trappan kommer att placeras i allrummet och leda upp till vardagsrummet ovanför.
På övervåningen blir det två sovrum, badrum och vardagsrum. Bild på den planlösningen kommer senare...

MEN...innan vi kan börja färdigställa de olika rummen ska nya vattenrör dras till värme och tappvatten. Elen ska göras om helt och filtrationen till avloppet ska grävas om. Det är en bit kvar med andra ord...

Stålbalk till övervåningen

Vår första tanke var att stänga till övervåningen och göra färdigt nere först, flytta in och sedan göra övervåningen. Men... tyvärr så var det inte så enkelt...

Någon hade tidigare börjat att bygga på övervåningen, en takstol var avsågad och en regelvägg uppsatt för att bära upp denna. Men under väggen, på nedervåningen, fanns ingenting som kunde föra tyngden neråt. Hela taket i vardagsrummet buktade in! Vi var därför tvungna att göra något omgående. Lösningen blev en fem meter lång stålbalk (som senare ska kläs in i trä).

Eftersom att leveransen av balken blev försenad och uppskjuten i omgångar i ca en månad blev vi tvungna att bära av tillfälligt med diverse stöttor och domkraft. Men så tillslut kom balken...och då givetvis vid en tidpunkt då vi inte var där. Så istället för att få lite hjälp av en kranbil med att lyfta in den...så låg den så fint på infarten...
...nästa problem var då att få upp den på övervåningen.... Den väger 160kg!
Men har man en sambo som är klurig och envis så..... han byggde om byggnadsställningen och använde sig av en vinsch....och drog upp den själv (!!) genom fönstret.
För att sedan få upp balken där den skulle vara var vi fem personer...
Här är den äntligen på plats och alla stöttor kunde plockas ner.

Takbyte del 2

Att byta taket gick inte helt som vi tänkte...

Det började med att vi fick fel takduk levererad. Som tur är så insåg vi det i tid och kunde åka och köpa en ny.
Sen satt den befintliga läkten ordentligt fast och allt tog längre tid än vad vi räknat med från början. (Ovanligt när man bygger?...Nope) Men detta ledde i alla fall till att pannliften som vi hyrde, och personerna som skulle hjälpa oss att få upp alla pannor på taket, dök upp innan vi hade hunnit få av all gammal läkt och på med isolering och ny läkt, som vi hade planerat. Pannorna fick därför placeras på ena sidan taket (de som fick plats) och sen fick vi bära runt dem uppe på taket. Resten av pannorna fick tas upp via stegen...tidskrävande.....och tungt!

Ett annat problem som uppstod var att några skruv (som skruvades genom läkt, isolering och duken) inte drog ordentligt. Detta gjorde att det läkte in på några ställen! Vi lyckades lokalisera och täta detta tack vare att vi inte har något innertak på övervåningen ännu. Om vi hade haft det hade vi inte märkt så fort att det sipprade in vatten. TUR!

Nu är taket tätt....Vi hann precis innan snön!

Här har de röda pannorna börjat komma på plats:
(Foto på det helt färdiga taket kommer när jag har fått in de bilderna i datorn.)

Skräp skräp skräp...

Kanske borde man ha förstått att det skulle bli mycket skräp.
Eller såhär, visst förstod man att det skulle bli mycket skräp....
men inte hur mycket!

Vi började med att rensa ut allt "bråte" (däribland lite gamla möbler, säckar med spån och väggar) som "var i vägen" från övervåningen...
...det blev en hög (och då syns inte det som hamnade i containern på andra sidan huset)

Sen rev vi taket....
..det blev tre högar.

Mycket plockande, sorterande och kånkande av skräp... Tur man har snälla föräldrar som gärna kommer och bär och grillar korv. =)

Efter ett antal "majbål"...
vissa lite större än andra (ja, vi tände på en lite för stor hög....och nej, vi kommer inte göra det igen), en tömning av en full container, en till på "fyllning", altanen fullbelamrad med gammalt kök, sovrummet belamrat med vitvaror från gammalt kök, lada full av isolering och brädor....
...så är det fortfarande massa skräp.

Känns som att vi snart har eldat och burit bort hela huset....
och då är det ändå mycket kvar.

Takbyte del 1

Det största renoveringsprojektet vi har tagit oss an hittills är tilläggsiolering och byte av yttertaket.
Det gamla tegeltaket var slitet och smutsigt men ändå helt. Taksvallet var dock i ganska dåligt skick på ett par ställen och behövdes lagas.

Eftersom vi tänker oss att ha öppet upp i nock på övervåningen som idag är oinredd (om man nu kan kalla någon del av huset inredd just nu!!??) letade vi efter en lösning där vi kunde isolera utvändigt. Och när vi ändå skulle dit och isolera så bytte vi pannorna med...

För mig var valet från början självklart. Vi skulle ha lertegel! Men jag fick motstånd och efter en del dividerande tyckte även jag att, skulle vi höja taket med allt vad det innebär (bredare vindskivor, "klumpigare" uttryck etc), så kunde vi lika gärna ha betongpannor. Priset var ju också en faktor måste jag ju tillägga...
Men något orange lertegel-kopia blev det i alla fall inte...pjuh!

Valet föll på en röd betongpanna från Mjöbäckspannan.
Isoleringssystemet blev enligt thermisols princip: diffusionsöppen duk (goretex som "andas") på svallen, cellplast, läkt och sen pannor...

Här är arbetet i full gång:

Fönsterrestaurering light

Ett av de första projekten vi gav oss på var att restaurera de befintliga träfönstren.
Fönstren på bottenvåningen och de stora på övervåningen är två-glas fönster med glasdelande spröjs på ytterglaset.
Några av fönstren och dess foder var i så dåligt skick att vi fick byta ut en del trä. (syns ovan)
Flera fönster behövde kittas om och därefter skrapas och målas. Ett tidskrävande arbete med många moment. Som tur var fick vi mycket hjälp. (Tack pappa!)
På övervåningen finns det också fönster under takfoten som är enkel-glas. (Förmodligen handblåsta) Ett av dem var sönder och vi fick specialbeställa ett nytt glas. Vi valde kulturglas (som enligt glasmästaren används vid renoveringar av kyrkor... (!!??)) men det fick ändå inte riktigt samma fina utseende som orginalen.
Helt blev det i alla fall!
Ett tips när man ska beställa glas till gamla fönster är att inte förutsätta att några vinklar är räta. Här skulle vi ha ett triangelformat glas och jag gjorde misstaget att anta att ena vinkeln var 90 grader.... Det blev en extra tur till glasmästaren för att "skära" om....
Resultatet av vårt arbete med fönstren syns nedan. Visst blev de fina?
Här målas gavlarna vita. Vindskivor och fotbrädor byttes (här syns de gamla) i samband med att vi tilläggsisolerade taket. Men det berättar jag mer om i kommande inlägg...

Vårt hus...

Huset som vi idag äger och renoverar för fullt väckte vårt intresse och nyfikenhet första gången på en cykeltur genom Öja by sommaren 2010. Huset var obebott och såg ut att behöva en del omtanke. Vi fick efter lite letande tillslut tag på dåvarande ägarens telefonnummer. Vid första visningen förstod vi att det fina huset vi spanat på från byvägen var i behov av en totalrenovering. Men vi såg potentialen och antog utmaningen. 
Den 30 augusti 2010 skrev vi på köpekontraktet. Huset var vårt! 

Lite fakta om huset:
Byggnadsår: 1894 (Timmerstuga, huset är senare tillbyggt i vinkel med plankstomme)
Bo + biarea: 72+57 kvm (Inrett bottenplan, Oinredd vind)
Avstyckad tomt: ca 3300 kvm 
Vatten/Avlopp: Enskilt vatten och avlopp
Övriga byggnader: Uthus och stor lada

Denna blogg är först och främst tänkt som en bilddagbok. Tanken är att redovisa renoveringen steg för steg. Syftet är att dokumentera för egen del men också att dela med oss av våra erfarenheter och lärdomar. 
Självklart är bloggen också till för er som vill följa oss på vår resa mot vårt drömboende...
 

RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...